Gaat OpenSocial ten onder aan eigen succes?

Tijdens het Web2Expo event in San Francisco wordt door de grote Sociale Netwerken uitgebreid ingezet op OpenSocial. MySpace, Facebook, Hi5 en Google kondigen volledige support voor OpenSocial 0.7 aan en integreren dat in hun eigen ontwikkelomgeving voor developers van widgets. Tijdens de verschillende technische presentaties blijkt echter duidelijk dat er nog grote verschillen zijn in de implementatie van deze standaard, waardoor ontwikkelaars van widgets voor Sociale Netwerken toch veel maatwerk onwikkelingen moeten doen om een widget werkend te krijgen op verschillende platformen. Dit werd duidelijk in een presentatie van RockYou, een van de grootste widget ontwikkelaars voor Sociale Netwerken.

Gaat OpenSocial dezelfde weg op als webstandaarden zoals HTML, CSS en Javascript, die nog steeds door webbrowsers verschillend geinterpreteerd worden?

Uitgebreide ondersteuning van OpenSocial
Gisteren kwam Google met de aankondiging dat zij OpenSocial gaan ondersteunen binnen iGoogle. Dit is na Orkut het tweede platform van Google dat gebruik maakt van OpenSocial. Het is nog niet duidelijk waar de “friends” vandaan komen die voor de OpenSocial implementatie noodzakelijk zijn, maar een mogelijkheid zou kunnen zijn dat dit de contacten uit Gmail zullen worden. Ontwikkelaars kunnen zich aanmelden voor de Google Sandbox om de functionaliteiten uit te testen.

Hi5 en MySpace hebben OpenSocial al beschikbaar gemaakt binnen hun eigen ontwikkelomgevingen en bieden uitgebreide ondersteuning aan ontwikkelaars die dit willen implementeren.

Eigen interpretatie van OpenSocial standaard

Rockyou, met 10 miljoen geregistreerde gebruikers en 150 miljoen “widget views” per dag een van de grootste widget ontwikkelaars te wereld, maakte in een uitgebreide presentatie duidelijk dat er nog steeds grote verschillen zijn in het gebruik van OpenSocial door de verschillende Sociale Netwerken. in de code moet hier dan ook rekening mee gehouden worden.

Ook in de presentaties van MySpace, Hi5 en Google werd duidelijke dat de verschillende partijen niet alleen extra uitbreidingen op de OpenSocial standaard maken (MySpace voegt Bulletins toe en Hi5 heeft extra data velden voor foto’s en de “life-cycle” van applicaties), maar dat ze ook de technische implementatie op een andere manier doen. Een kleine uitbreiding van Hi5 welke voor HI5 natuurlijk erg nuttig is, maar voor de acceptatie van de standaard als een geheel erg gevaarlijk, is het voorbeeld van de life-cycle. Hiermee kan de locatie aangegeven worden voor het (de-)installeren van de widgets:

<Optional feature="hi5-lifecycle">
<Param name="installPingUrl" value="http://..."/>
<Param name="removePingUrl" value="http://..."/>
<Param name="invitePingUrl" value="http://..."/>
</Optional>

Wanneer dit niet in de OpenSocial standaard opgenomen gaat worden, dan zal een applicatie ontwikkelaar dit voor elk sociaal netwerk op een andere manier moeten ontwikkelen.

Niets geleerd van de problemen met webstandaarden?

De afgelopen 10 jaar is hetzelfde gebeurd met de implementatie van internet programmeer standaarden (HTML, CSS, javascript). Doordat Internet Explorer, Netscape, Firefox, Safari, etc allemaal aanpassingen/uitbreidingen op de officiele W3C standaard hebben gemaakt, heeft dit er voor gezorgd dat webontwikkelaars op dit moment nog steeds specifieke aanpassingen door moeten voeren om websites en webapplicaties goed werkend te krijgen in verschillende browsers.

WEBclusive
About The Author
Ronald is crowdfunding expert en een van de oprichters van WEBclusive. Ronald is daarnaast oprichter van de Crowdfunding Roundtable in Nederland, co-founder van het European Crowdfunding Network en veelgevraagd (internationaal) spreker over crowdfunding.

2 Comments:


Recent Posts