Web2Expo – Building next generation web apps

Dion Hinchcliffe, Web2.0 guru en oprichter van o.a. de Web2.0 universiteit, gaf tijdens de Web2Expo een interessante workshop over het bouwen van succesvolle Web2.0 applicaties. Na een korte introductie over het belang van het exponentieel groeien van een sociaal netwerk (en de potentiele waarde die dit oplevert, gebaseerd op Reed’s Law) ging hij verder in op de details waar “next generation web apps” aan zouden moeten voldoen.

De opkomst van “data-bedrijven”

De meest waardevolle bedrijven op dit moment (Google, Facebook, MySpace, etc) hebben als voornaamste overeenkomst dat hun waarde gebaseerd is op de data die ze beheren. Tientallen jaren geleden waren de meest waardevolle bedrijven, de bedrijven die hardware maakten. Dit is langzaam verschoven naar software bedrijven en tegenwoordig naar “data-bedrijven”. De toekomstige succesvolle (web) bedrijven zullen dan ook voornamelijk zich moeten focussen op het verzamelen en beheren van waardevolle data.

Onderdelen van een “next generation Web2.0 applicatie”

Dion geeft aan dat een nieuw, succesvol bedrijf minimaal de volgende onderdelen in zich moet hebben:

  • Online Service –> Dus geen Packaged Software
  • Controle blijven behouden over unieke, moeilijk te reproduceren data, die waardevoller wordt naarmate meerdere mensen het gaan gebruiken
  • Gebruikers vertrouwen voor het meedenken bij de ontwikkeling van de applicatie
  • Lichtgewicht business modellen gebruiken

Bouw verder op bestaande platformen

Naast bovenstaande punten is het belangrijk dat applicaties snel ontwikkeld worden. Dit kan gedaan worden door zoveel mogelijk gebruik te maken van platformen die je het grootste deel van het werk al uit handen nemen. Google en Amazon spelen hier op in met het aanbieden van een uitgebreid netwerk van services die gebruikt kunnen worden door startende bedrijven.

Widgets

Om gebruikers toegang te verlenen tot je dienst, is het handig wanneer je hiervoor gebruik maakt van Widgets. Dit zijn kleine applicaties die gebruikers kunnen plaatsen op een eigen website of blog en hierdoor jou applicatie in gebruik nemen. Het verwarrende op dit moment is dat er nog geen eenduidige naamgeving voor deze widgets is:

  • Badges
  • web widgets
  • Google Gadgets
  • Netvibes UWA
  • SNS apps (Social Networking Services)

Op dit moment is de W3C bezig om een standaard uit te werken voor Widgets, maar dit kan nog even duren. Tot die tijd is het belangrijk om wel alvast gebruik te maken van deze applicaties, al heb ik in een eerdere posts al beschreven dat de ontwikkeling hiervan per platform aangepast moet worden.

WEBclusive
About The Author
Ronald is crowdfunding expert en een van de oprichters van WEBclusive. Ronald is daarnaast oprichter van de Crowdfunding Roundtable in Nederland, co-founder van het European Crowdfunding Network en veelgevraagd (internationaal) spreker over crowdfunding.

There are no comments yet, but you can be the firstComments are closed.

Recent Posts